Jenny Morris

Jenny Morris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Wołowina zawijana w bakłażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wołowina zawijana w aromatycznego bakłażana z dodatkiem sosu pomidorowo-czosnkowego to wyśmienite danie na obiad.

Wołowina zawijana w bakłażana

Składniki:

Wołowina zawijana w bakłażana

Mięso

  • 600 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonych ziaren kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego chili
  • Salt sól
  • pieprz
  • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • 2 łyżki świeżej pietruszki, posiekanej

Sos

Bakłażan

Sposób przygotowania:

Wołowina zawijana w bakłażana
1.Mięso. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce i uformuj z nich krótkie kiełbaski. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni i podsmaż mięso z każdej strony. Odstaw do wystygnięcia.

2.Sos. Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę. Dodaj czosnek i czerwoną paprykę i smaż mieszając przed dłuższą chwilę. Dodaj pomidory z puszki, przyprawy i daktyle i pozwól by sos gotował się na małym ogniu przez 15 minut. Owiń każdą kiełbaskę w plaster bakłażana, wrzuć do sosu i gotuj kolejne 15 minut. Podawaj z kuskusem, posypane świeżą pietruszką.