Jenny Morris

Jenny Morris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Kebab z baraniny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kebab z baraniny to przysmak wielu smakoszy mięsa. Z dodatkiem czosnku, pietruszki, cynamonu i kolendry zachwyca smakiem.

Kebab z baraniny

Składniki:

Kebab z baraniny

 

  • 0,5 kilograma baraniny, bez skóry, bez kości, pociętej w cienkie plastry
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kminku, prażonego i delikatnie zmielonego w moździerzu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • garść posiekanej pietruszki
  • garść posiekanej mięty
  • garść posiekanej kolendry
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • płynny miód

Sposób przygotowania:

Kebab z baraniny
Wrzuć baraninę do szklanej miski i dodaj wszystkie składniki oprócz soli, pieprzu i miodu. Wymieszaj porządni. Marynuj przez 30 minut. Wrzuć baraninę na patelnię grillową lub na kratkę do grilla i dopraw solą i pieprzem. Grilluj lub smaż aż uznasz, że baranina jest gotowa. Posmaruj miodem i smaż/grilluj przez chwilę. Podawaj z sałatką z grillowanym bakłażanem i papryką.