Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetnie smakuje z ziemniakami i surówką.

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim mięso na mocno rumiany kolor. Pieczarki obrać, pokroić. Udusić na łyżce oleju. Wymieszać pieczarki z mięsem, smażyć razem kilka minut. Śmietanę wymieszać ze szklanką wody i mąką oraz przyprawami. Zalać mięso wymieszane z pieczarkami. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez ok. 10 minut.
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Pokrojone w kostkę mięso mocno podsmażyć na oleju.
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Również na oleju udusić pokrojone pieczarki.
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Pieczarki wymieszać z mięsem, smażyć razem kilka minut.
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Mięsko zalać śmietaną wymieszaną z wodą i przyprawami, dusić pod przykryciem.