Sposób przygotowania:
Kurczak z marynaty pieczony w całości w piekarniku
Kurczak oczyszczam, myję, a następnie osuszam. Po osuszeniu nacieram kurczaka dokładnie wewnątrz jak i zewnątrz przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiam na 60 minut w celu przegryzienia smaków.
Po tym czasie kurczaka przekładam do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i podlewam bulionem przygotowanym z kostki rosołowej.
Tak przygotowanego kurczaka wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę do miękkości, podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.
Marynata:
Wszystkie składniki marynaty łączę z olejem .
Rada:
Gdyby kurczak zbyt mocno się spiekł można po godzinie pieczenia nakryć kurczaka folią aluminiową.
Po tym czasie kurczaka przekładam do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i podlewam bulionem przygotowanym z kostki rosołowej.
Tak przygotowanego kurczaka wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę do miękkości, podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.
Marynata:
Wszystkie składniki marynaty łączę z olejem .
Rada:
Gdyby kurczak zbyt mocno się spiekł można po godzinie pieczenia nakryć kurczaka folią aluminiową.