Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Roladki w sosie żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na soczyste roladki w sosie z żurawiny, takie roladki mogą być podane na świąteczny obiedzie lub imprezie.

Roladki w sosie żurawinowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Roladki w sosie żurawinowym

 

  • ½ kg schabu
  • 2 ząbki czosnku
  • 420 g mozzarelli
  • 230 g żurawiny do mięsa
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • Olej do smażenia
  • Mąka pszenna do panierki
  • Kostka rosołowa lub ½ szk. bulionu
  • 1 szklanka wody
  • Sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Roladki w sosie żurawinowym

ETAP 1:

Roladki w sosie żurawinowym

1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwucentymetrowe plastry, rozbijamy oraz doprawiamy pieprzem i sola.

2. Na każdy kawałku mięsa układamy po plasterku mozzarelli. Mięso zwijamy w roladki.

3. Panierujemy w mące pszennej i smażymy na rozgrzanym oleju.

ETAP 2:

Roladki w sosie żurawinowym

4. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub bulion, ketchup, przecier i żurawinę. Łączymy z roladkami i gotujemy 10 minut aż sos nam zgęstnieje.

ETAP 3:

Roladki w sosie żurawinowym

5. Danie gotowe.

6. Smacznego.