szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Kurczak pieczony z ziołami prowansalskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna propozycja na niedzielny obiad. Przy kurczaku w całości każdy znajdzie coś dobrego dla siebie.

Kurczak pieczony z ziołami prowansalskimi

Składniki:

Kurczak pieczony z ziołami prowansalskimi

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z ziołami prowansalskimi

Przygotowanie kurczaka

Kurczak pieczony z ziołami prowansalskimi
Kurczak przed wstawieniem do piekarnika.

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Olej wymieszać z solą, ziołami prowansalskimi, czosnkiem i ostrą papryką. Dokładnie natrzeć całego kurczaka.

Odstawić na chwilę, aby kurczak nabrał aromatu. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na dnie żaroodpornego naczynia wyłożyć pokrojone w kawałki warzywa: ziemniaki, paprykę.

Następnie ułożyć na nich kurczaka.

Pieczenie kurczaka

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. półtorej godziny. Na początku podlewać kurczaka co 15 minut pozostałą marynatą, a potem powstałym w pieczeniu sosem, aby nie był za suchy.

Podawać z warzywami i surówką.