Sposób przygotowania:
Pierś gęsia duszonadrób

Na początek przygotować pierś gęsią dokładnie ją wymoczyć w zimnej wodzie. Następnie pokroić w kawałki po pięć centymetrów, dodać przyprawy czyli sól, przyprawę ziołową oraz szafran. Całe mięso z przyprawami dobrze wymieszać rękoma i odstawić na dziesięć minut aby mięso wchłonęło dodane przyprawy.
drób

Jak już kawałki piersi gęsiej odstały swój czas w przyprawach. Dużą patelnię lekko rozgrzać, ułożyć przygotowane mięso skórą do dna patelni i obsmażyć z obu stron zarumieniając mięso na lekko brązowo wtedy będzie smaczniejszy sos. Z obsmażonych kawałków piersi zebrać wytopiony w czasie smażenia tłuszcz.
drób

Gdy pierś jest już ładnie podsmażona a nadmiar tłuszczu zebrany wtedy na początek wlać trzy szklanki wody, dodać suszoną włoszczyznę, ziela angielskie oraz liść laurowy. Od czasu zagotowania się wody w piersiach na dużym palniku zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do czasu wyparowania dodanej wody. jak woda już wyparowała dodać kolejne cztery szklanki wody i nadal dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do wyparowania trzech szklanek wody, w międzyczasie gdy mięso się dusi dodać przyprawę uniwersalną. Do mięsa z pozostałą szklanką wyparowanej wody wlać przygotowaną mąkę rozprowadzoną w pół szklanki wody i zagotować całość mieszając do powstania sosu.
drób

Tak przygotowany pyszny pachnący sosik z mięsem podałam z kaszą jęczmienną uprażoną oraz surówką z kapusty kiszonej z dużą ilością szczypioru. Obiad choć długo się przygotowywał wyszedł tak smaczny że nic nie zostało a mięso z miękkości było fajne klejące i mięciutkie. Jeżeli ktoś ma swój drób to wie doskonale ile czasu przygotowuje się taki obiad, my nie lubimy krwistej piersi jak to robi większość dlatego zawsze duszę i robię w sosie.
Agnieszka 72