VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 719]

Kurczak pieczony w miodzie i czerwonym winie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruchy i delikatny kurczak pieczony w całości. Wino i miód to połączenie idealne. Kurczak jest delikatnie słodkawy, a w każdym kęsie czuć nuty wina!

Kurczak pieczony w miodzie i czerwonym winie

Składniki:

Kurczak pieczony w miodzie i czerwonym winie

 

  • 1 duży kurczak (około 1,5 kg)
  • Przyprawa do mięsa
  • 6 ząbków czosnku
  • Liść lubczyku
  • 100 g pieczarek
  • 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina
  • 3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w miodzie i czerwonym winie
Kurczaka dokładnie nacieramy przyprawą do mięsa, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kurczaka odstawiamy do lodówki na całą noc.

Po tym czasie mięso przekładamy do rękawa. Na wierch mięsa wylewamy miód, na dno podlewamy czerwone wino. Obok mięsa układamy przekrojone na połówki pieczarki.

Rękaw szczelnie zamykamy.

Kurczaka pieczemy w 190*C przez 1 godzinę 40 minut.

Tagi:

mięso kurczak