kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Makaron ze słonecznikowym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne danie obiadowe. Makaron z pesto smakuję wyśmienicie. Pesto przygotowałam z liści rzodkiewek z dodatkiem słonecznika, oleju rydzowego i parmezanu. Polecam na obiad.

Makaron ze słonecznikowym pesto Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron ze słonecznikowym pesto

Na pesto :

  • 50 g liści rzodkiewek
  • 60 g nasion słonecznika (u mnie 5 łyżek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 12 łyżek oleju rydzowego (można dać inny)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3/4 łyżeczki soli

na makaron :

  • 1 op makaronu krajanka (250 g)
  • woda do gotowania makaronu
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Makaron ze słonecznikowym pesto
Liście rzodkiewki myjemy i odrywamy ogonki, wkładamy na cedzak, odsączamy z wody. Osuszone z wody liście, kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę.

Do kielicha blendera wkładamy składniki na pesto i blendujemy na gładką masę. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z olejem i ugotowany wkładamy do cedzaka, odsączamy z wody.

Ugotowany makaron przekładamy do miski i dodajemy pesto, dokładnie mieszamy.

Gotowe danie przekładamy na talerze i podajemy.
Makaron ze słonecznikowym pesto
Wszystkie składniki na pesto blendujemy na masę.
Makaron ze słonecznikowym pesto
Do miski przekładamy ugotowany makaron.