Sposób przygotowania:
Kurczak z warzywami w śmietanie
Pierś z kurczaka 2 sztuki myjemy , odcinamy tłuszcz i kroimy w długie kawałki, kropimy oliwą , dodajemy wyciśnięty czosnek, słodka i ostra paprykę - mieszamy i odstawiamy. Czerwona paprykę myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki, seler ok 1/4 bulwy obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy ok 1 łyżkę masła, dodajemy kurczaka w marynacie i smażymy z obu stron. Po ok 7 min dodajemy pokrojoną cebul , paprykę i pieczarki. Mieszamy , solimy do smaku. Podlewamy ok 1/2 szklanki bulionu. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy pieprzem do smaku. zalewamy ok 1 szklanką śmietany 30 procent. Mieszamy , zagotowujemy.