aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

kwas chlebowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kwas chlebowy, polecam wszystkim

kwas chlebowy

Składniki:

kwas chlebowy

 

  • 200 g chleb żytni,
  • 30 g rodzynki,
  • 1 szklanka cukier,
  • 1 cytryna,
  • 10 g drożdże

Sposób przygotowania:

kwas chlebowy
Chleb żytni musi podsuszyć w piekarniku, by wyparowała z niego zawarość wody. Następnie zalewamy podsuszony chlebek żytni ok 5 litrami gorącej wody i czekamy, aż nam ostygnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier i odstawimy na 12 godzin. Następnie przecedzamy przez sitko, dodajemy rodzynki, kawałki cytryny , rozlewamy do butelek. Odstawiamy butelki w ciemne miejsce.

Tagi:

chleb