Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Łączka obiadowa

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

brokuły i marchewka to u nas "dyżurne" warzywa

Łączka obiadowa

Składniki:

Łączka obiadowa

 

  • 1 średni brokuł
  • 4-5 smukłych marchewek
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • garstka listków natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Łączka obiadowa
Marchewki opłukać, oskrobać. Naciąć wzdłuż, dookoła, kilka (5-6) cienkich rowków ostrym nożykiem a następnie korzenie pokroić w plasterki grubości ok. 5mm - powinny powstać "kwiatki". Brokuła także opłukać, odciąć różyczki - łodygę zużyć np. do zupy. W rondlu roztopić masło, wrzucić marchewkę i wymieszać aby pokryła się tłuszczem, dodać 0,5 łyżeczki cukru, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem ok. 2-3 min.. Następnie do rondla włożyć różyczki brokuła, kwiatami do góry, oprószyć całość resztą cukru i solą, dusić ok. 5 min.. Po tym czasie warzywa powinny być ugotowane, ale jędrne. Wyłożyć na półmisek i udekorować listkami natki. Podawać jako dodatek do mięs albo samodzielną przekąskę.