Sposób przygotowania:
Lane kluski z warzywami
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, marchewkę i por kroimy w niewielkie słupki. Wszystko razem mieszamy i przekładamy na patelkę. Dodajemy niewielką ilość oleju i dusimy pod przykryciem ok 10 min aż warzywa będą miękkie. W tym czasie zagotujemy ok liter wody. Jajka wbijamy do miski i dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy cały czas mieszając dodajemy po trochu mąki, potem gdy już mamy gęstą masę kładziemy łyżką na gorąco wodę tworząc kluski. Gotujemy 5 min od wypłynięcia na wierzch. Warzywa odparowane smażymy chwilę. Kluski odcedzamy i przekładamy do warzyw wszystko razem smażymy jeszcze kilka minut dodajemy żółty tarty ser i przykrywamy pokrywką. Czekamy chwilkę aż ser się roztopi i podajemy.