kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Lekka sałatka z roszponki i kukurydzy konserwowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na lekką sałatkę składającą się z roszponki, rzodkiewki, zielonego ogórka i kukurydzy konserwowej. Sałatkę polecam do obiadu lub jako samodzielne danie.

Lekka sałatka z roszponki i kukurydzy konserwowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekka sałatka z roszponki i kukurydzy konserwowej

 

  • garść roszponki
  • kilka rzodkiewek
  • kawałek zielonego ogórka
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1łyżka pokrojonego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Lekka sałatka z roszponki i kukurydzy konserwowej
Roszponkę wkładamy do miski z wodą i myjemy, przekładamy na cedzak i odsączamy. Rzodkiewki myjemy i kroimy w półplasterki. Ogórek myjemy i kroimy w półplasterki. Kukurydzę konserwową przekładamy na cedzak i odsączamy z zalewy. Składniki na sos przekładamy do kubka i mieszamy.
Na talerzu układamy : roszponkę, pokrojone warzywa, kukurydzę i polewamy przygotowanym sosem. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Lekka sałatka z roszponki i kukurydzy konserwowej
Umytą roszponke odsączamy z nadmiaru wody.
Lekka sałatka z roszponki i kukurydzy konserwowej
Umytego ogórka kroimy wzdłuż a później na półplasterki.
Lekka sałatka z roszponki i kukurydzy konserwowej
Roszponkę i pokrojone warzywa układamy na talerzu.
Lekka sałatka z roszponki i kukurydzy konserwowej
Następnie posypujemy kukurydzą konserwową.