redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Sałatka z pieczonymi batatami, jarmużem i śliwką kalifornijską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta w przygotowaniu sałatka, którą można opisać jednym zdaniem: minimum wysiłku, maksimum wartości odżywczej. Musicie spróbować!

Sałatka z pieczonymi batatami, jarmużem i śliwką kalifornijską

Składniki:

Sałatka z pieczonymi batatami, jarmużem i śliwką kalifornijską

 

  • 2 małe bataty słodkie ziemniaki (każdy po około 200g),
  • 6 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich
  • 8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (120g)
  • 2 garści surowego jarmużu
  • 50 g sera feta w kostce (4 płaskie łyżki)
  • Garść pistacji (15 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki hummusu (30g)
  • Sok z limonki/cytryny
  • Sól gruboziarnista, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonymi batatami, jarmużem i śliwką kalifornijską
Przygotuj poprzedniego dnia wieczorem

Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie/gotowanie 20 minut



Bataty obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z oliwą i wyłóż na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piecz około 20 minut na środkowej półce w temp 200 stopni.



W czasie pieczenia ugotuj kaszę gryczaną niepaloną na sypko zgodnie z zaleceniami producenta (przeważnie około 20 minut). Ugotowaną kaszę i upieczone bataty przechowuj do rana w lodówce. Śliwki kalifornijskie pokrój w małe paseczki i odłóż do lodówki w salaterce. Pistacje posiekaj i zostaw na talerzyku.



Przygotuj rano

Czas przygotowania: 5 minut



Wymieszaj w misce bataty, kaszę gryczaną, jarmuż i gotowy hummus. Dodaj śliwki kalifornijskie, pistacje oraz ser feta. Całość skrop sokiem z limonki/cytryny, przypraw solą, pieprzem i oregano. Sałatkę przełóż do lunchboxów.



Tip dla mięsożerców

Zamień fetę na paseczki grillowanej piersi z indyka.