edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Leniwe z cebulą i wędzonym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Czyli kluchy leniwe podwójnie serowe, kolejny smaczny efekt przeciągu w lodówce :)

Leniwe z cebulą i wędzonym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leniwe z cebulą i wędzonym serem

 

  • 40 dag serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 jajko rozmiar L
  • 20 dag mąki pszennej
  • sól
  • łyżka oleju
  • duża łyżka masła sklarowanego
  • duża cebula
  • kawałek twardego wędzonego żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Leniwe z cebulą i wędzonym serem
W rondlu nastawiłam wodę na ugotowanie klusek. Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. W misce dokładnie wymieszałam serek homogenizowany z jajkiem i mąką – ciasto powinno być bardzo gęste, żeby kluski nie rozleciały się podczas gotowania. Wrzącą w garnku wodę posoliłam i wlałam do niej łyżkę oleju. Zamaczałam we wrzątku łyżkę, odcinałam nią z masy kluseczki (wielkości 1/3-1/2 łyżki) i kładłam je na wrzącą wodę. Kiedy kluski wypłynęły na powierzchnię, gotowałam jeszcze 1-2 minuty na wolnym ogniu pilnując, żeby się nie rozleciały, a jednocześnie były miękkie. Wraz z wodą wylałam je na sito, odsączyłam. Na dużej patelni rozgrzałam masło, wsypałam pokrojoną cebulę i lekko ją posoliłam. Kiedy zmiękła i zaczęła się rumienić, dodałam osączone, jeszcze gorące kluski. Smażyłam do zrumienienia klusek, nie mieszając zbyt wiele, żeby się nie rozleciały. Wyłożyłam na talerze i posypałam startym na średnich oczkach tarki wędzonym serem.
Leniwe z cebulą i wędzonym serem
Ciasto na kluski powinno być bardzo gęste.
Leniwe z cebulą i wędzonym serem
Po wypłynięciu gotowałam kluski jeszcze 1-2 minuty.
Leniwe z cebulą i wędzonym serem
Razem z wodą wylałam na sito i odcedziłam.
Leniwe z cebulą i wędzonym serem
Na rozgrzanym maśle zrumieniłam pokrojona cebulę.