Sposób przygotowania:
Leśna polana z muchomorami
Pierś kurczaka kroję w niedużą kostkę, oprószam przyprawą gyros, solą i pieprzem, smażę na rozgrzanym oleju do zrumienienia i odstawiam do przestudzenia.
Pieczarki, kukurydzę i groszek odsączam z zalewy. Ogórki ścieram na tarce o dużych oczka. Kapustę cebulę i pietruszkę drobno siekam.
Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wykładam folią spożywczą. Na dnie formy układam pieczarki główkami do spodu oraz pomidorki posypuję pietruszką. Następnie groszek oprószam solą i pieprzem, smaruję majonezem. Kolejno układam ogórki kukurydzę, mięso kurczaka i cebulę.
Smaruję cienko majonezem, oprószam solą i pieprzem.
Ostatnią warstwą jest kapusta pekińska. Sałatkę odkładam do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie odwracam do góry dnem na płaski talerz. Delikatnie zsuwam obręcz i zdejmuję folię.
Na każdym pomidorku robię kropki z majonezu lub kwaśnej śmietany. Gotowe
Pieczarki, kukurydzę i groszek odsączam z zalewy. Ogórki ścieram na tarce o dużych oczka. Kapustę cebulę i pietruszkę drobno siekam.
Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wykładam folią spożywczą. Na dnie formy układam pieczarki główkami do spodu oraz pomidorki posypuję pietruszką. Następnie groszek oprószam solą i pieprzem, smaruję majonezem. Kolejno układam ogórki kukurydzę, mięso kurczaka i cebulę.
Smaruję cienko majonezem, oprószam solą i pieprzem.
Ostatnią warstwą jest kapusta pekińska. Sałatkę odkładam do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie odwracam do góry dnem na płaski talerz. Delikatnie zsuwam obręcz i zdejmuję folię.
Na każdym pomidorku robię kropki z majonezu lub kwaśnej śmietany. Gotowe
SylaUla