bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Leśna polana z muchomorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam moją wersję sałatki z pomidorkami koktajlowymi w roli muchomorów :) Świetnie sprawdzi się na domowych przyjęciach.

Leśna polana z muchomorami

Składniki:

Leśna polana z muchomorami

 

  • 1 duży słoik marynowanych pieczarek
  • około 15 pomidorków koktajlowych
  • 4 ogórki konserwowe
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka groszku konserwowego
  • pojedynczy filet około 300 g
  • czerwona cebula
  • pół kapusty pekińskiej
  • majonez
  • natka pietruszki
  • przyprawa gyros
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Leśna polana z muchomorami
Pierś kurczaka kroję w niedużą kostkę, oprószam przyprawą gyros, solą i pieprzem, smażę na rozgrzanym oleju do zrumienienia i odstawiam do przestudzenia.

Pieczarki, kukurydzę i groszek odsączam z zalewy. Ogórki ścieram na tarce o dużych oczka. Kapustę cebulę i pietruszkę drobno siekam.

Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wykładam folią spożywczą. Na dnie formy układam pieczarki główkami do spodu oraz pomidorki posypuję pietruszką. Następnie groszek oprószam solą i pieprzem, smaruję majonezem. Kolejno układam ogórki kukurydzę, mięso kurczaka i cebulę.

Smaruję cienko majonezem, oprószam solą i pieprzem.

Ostatnią warstwą jest kapusta pekińska. Sałatkę odkładam do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie odwracam do góry dnem na płaski talerz. Delikatnie zsuwam obręcz i zdejmuję folię.

Na każdym pomidorku robię kropki z majonezu lub kwaśnej śmietany. Gotowe