szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Sałatka Leśna Polana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wciąż natykałam się na ten przepis. W końcu postanowiłam go wypróbować. Dodałam warstwę z selera konserwowego, który bardzo lubimy. Sałatka pięknie się prezentuje i naprawdę jest pyszna.

Sałatka Leśna Polana

Składniki:

Sałatka Leśna Polana

 

  • 2 słoiki marynowanych pieczarek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 marchewki
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 4 jajka
  • 5 ziemniaków
  • 1 filet z piersi z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 mały słoik majonezu
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka Leśna Polana
Pierś kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na złoty kolor. Studzimy. Ziemniaki i marchew gotujemy, aż będą miękkie. Następnie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Resztę składników: kukurydzę, seler konserwowy i pieczarki osączamy z zalewy. Seler kroimy na krótsze nitki.

Jajka gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Tortownicę ( 24 cm ) wykładamy folią spożywczą, aby łatwo było po przygotowaniu sałatkę wyjąć z formy. Na dnie formy układamy pieczarki główkami do spodu tortownicy, które posypujemy szczypiorkiem.

Następnie wykładamy marchew, oprószamy solą i pieprzem i smarujemy niewielką ilością majonezu. Na to wykładamy usmażone i ostudzone kawałki kurczaka oraz pokrojone ogórki, seler konserwowy i kukurydzę. Wykładamy niewielką ilość majonezu.

Potem dokładamy następną warstwę z posiekanych jajek i oprószamy znowu solą i pieprzem oraz nakładamy trochę majonezu. Na wierzch kładziemy ugotowane ziemniaki, które również solimy i posypujemy pieprzem i wszystko smarujemy majonezem.

Tortownicę przykrywamy z góry folią i wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodziła najlepiej na całą noc.

Następnego dnia wyjmujemy sałatkę z tortownicy, przykładając do niej talerz i odwracając tortownicę do góry dnem.