Sposób przygotowania:
Sałatka Leśna Polana
Pierś kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na złoty kolor. Studzimy. Ziemniaki i marchew gotujemy, aż będą miękkie. Następnie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Resztę składników: kukurydzę, seler konserwowy i pieczarki osączamy z zalewy. Seler kroimy na krótsze nitki.
Jajka gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Tortownicę ( 24 cm ) wykładamy folią spożywczą, aby łatwo było po przygotowaniu sałatkę wyjąć z formy. Na dnie formy układamy pieczarki główkami do spodu tortownicy, które posypujemy szczypiorkiem.
Następnie wykładamy marchew, oprószamy solą i pieprzem i smarujemy niewielką ilością majonezu. Na to wykładamy usmażone i ostudzone kawałki kurczaka oraz pokrojone ogórki, seler konserwowy i kukurydzę. Wykładamy niewielką ilość majonezu.
Potem dokładamy następną warstwę z posiekanych jajek i oprószamy znowu solą i pieprzem oraz nakładamy trochę majonezu. Na wierzch kładziemy ugotowane ziemniaki, które również solimy i posypujemy pieprzem i wszystko smarujemy majonezem.
Tortownicę przykrywamy z góry folią i wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodziła najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wyjmujemy sałatkę z tortownicy, przykładając do niej talerz i odwracając tortownicę do góry dnem.
Jajka gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Tortownicę ( 24 cm ) wykładamy folią spożywczą, aby łatwo było po przygotowaniu sałatkę wyjąć z formy. Na dnie formy układamy pieczarki główkami do spodu tortownicy, które posypujemy szczypiorkiem.
Następnie wykładamy marchew, oprószamy solą i pieprzem i smarujemy niewielką ilością majonezu. Na to wykładamy usmażone i ostudzone kawałki kurczaka oraz pokrojone ogórki, seler konserwowy i kukurydzę. Wykładamy niewielką ilość majonezu.
Potem dokładamy następną warstwę z posiekanych jajek i oprószamy znowu solą i pieprzem oraz nakładamy trochę majonezu. Na wierzch kładziemy ugotowane ziemniaki, które również solimy i posypujemy pieprzem i wszystko smarujemy majonezem.
Tortownicę przykrywamy z góry folią i wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodziła najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wyjmujemy sałatkę z tortownicy, przykładając do niej talerz i odwracając tortownicę do góry dnem.