Sposób przygotowania:
Sałatka z pieczonych pieczarek z kurczak
Pieczarki obrać. Oddzielić kapelusze od ogonków i wszystko przełożyć do miski. Dodać sól i pieprz oraz 2 łyżki oliwy,wymieszać dobrze aby grzyby pokryły się oliwą. Na blasze od piekarnika rozłożyć papier do pieczenia i ułożyć kapelusze blaszakami do dołu. Ogonki też ułożyć. Piekarnik rozgrzać do 180 st i wstawić pieczarki. Piec około 10-12 minut. Przełożyć na ręcznik papierowy i zostawić do całkowitego ostygnięcia. W między czasie pierś umyć,osuszyć i pokroić w mała kostkę. Przełożyć na talerz głęboki lub do miski i dodać przyprawę do kurczaka,sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć mięso. Przełożyć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i zostawić do ostygnięcia. Aby mięso nie wyschło warto nakryć drugim talerzem lub pokrywką. Cebulę drobno pokroić i przełożyć do miski. Rzodkiewki i obie sprawione papryki oraz ogórki konserwowe pokroić w małą kostkę. Jajka obrać i pokroić w średnią kostkę i dodać do warzyw. Zimne pieczarki pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm,ogonki przekroić na 3-4 kawałki. Grzyby przełożyć do warzyw. Groszek odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Dodać kurczaka i delikatnie wymieszać. Doprawić ostrożnie solą i pieprzem i na koniec dodać majonez. Ponownie delikatnie wymieszać i odłożyć na około 2 godz go lodówki. Smacznego!