Sposób przygotowania:
Letni przekładaniec z musem owocowym
Danie nie jest trudne w wykonaniu, jest tylko czasochłonne. Moje galaretki były o smaku agrestowym, wiśniowym i cytrynowym. Pierwszą warstwą jest kefir. 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Połączyć z kefirem i łyżką cukry waniliowego, dokładnie wymieszać. Mój cukier miał ziarenka wanilii, które były ładnie widoczne na masie. Rozlać do salaterek lub szklanek, niezbyt grubą warstwę. Wstawić do lodówki do stężenia. Następnie przygotować czerwoną galaretkę, zmniejszyłam ilość wody o 100 ml. Przestudzić, rozlać jako kolejną warstwę. Teraz powinna być kolejna biała warstwa, ja niestety zapomniałam i położyłam kolejną porcję galaretki, tym razem żółta i lekko kolory się zlały. Następną warstwą jest śmietanka, połączona z cukrem waniliowym oraz rozpuszczoną w 100 ml gorącej wody żelatyną. Rozlać ponownie do salaterek. Warstwa ta różni się od pierwszej kefirowej, będzie słodsza. Ta kefirowa będzie lekko kwaśnawa co da fajny kontrast ze słodkością musu i galaretki. Ostatnia warstwą jest galaretka zielona-agrestowa. Przygotować w pomniejszonej ilości wody. Ostudzić wylać do salaterek i ponownie do lodówki do stężenia. Przed samym podaniem, zmiksować umyte i osuszone truskawki z bananem oraz łyżeczką cukru pudru. Musem polać deser. Smacznego:)
Cukiereczek13
agabi22
W smaku rewelacja:) Córa zjadła całą dużą porcję, fakt że na 2 razy , ale nie mogła się powstrzymać:)
Cukiereczek13
Zwłaszcza w takie słoneczne dni takie deserki są idealne jeśli mamy ochotę na coś słodkiego :) Lekkie i pyszne ;) super, że smakowało :)