2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Letni torcik z jeżynami i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Delikatny torcik na biszkoptach z owocami lata-jeżynami i borówką z galaretką to propozycja na ciepły letni podwieczorek czy deser, skuszą się na niego też najmłodsi...pycha!

Letni torcik z jeżynami i borówkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Letni torcik z jeżynami i borówkami

 

  • Tortownica śr 24 cm

 

  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 20 dag jeżyn
  • 15 dag borówki
  • winogrono zielone

Sposób przygotowania:

Letni torcik z jeżynami i borówkami

ETAP 1:

Letni torcik z jeżynami i borówkami
biszkopciki układamy w tortownicy na dnie

Tortownicę wykładamy biszkopcikami.Można je lekko nasączyć ponczem -ale niekoniecznie.
Między biszkopty kładziemy połówki winogrona.

ETAP 2:

Letni torcik z jeżynami i borówkami
Śmietankę ubijamy z cukrem sokiem z cytryny

Galaretkę agrestową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, truskawkową tak jak w przepisie na opakowaniu.Zostawiamy do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubijamy na puszysto z sokiem cytrynowym oraz cukrem pudrem, do masy wlewamy tężejącą galaretkę agrestową.

ETAP 3:

Letni torcik z jeżynami i borówkami
gotowa masa z galaretką i śmietaną w tortownicy

Gotową masę wylewamy na biszkopty, wyrównujemy łyżką.

ETAP 4:

Letni torcik z jeżynami i borówkami
torcik posypujemy owocami zalewamy galaretką

Następnie posypujemy suchymi owocami, zalewamy całość tężejącą truskawkową galaretką.
Wstawiamy na 4 godziny do lodówki.Podajemy.


Tagi:

borówka