MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Torcik z jeżynami, mascarpone i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Torcik z jeżynami, na kruchym maślanym spodzie, z pyszną masą z mascarpone i bitej śmietany. Polecam!

Torcik z jeżynami, mascarpone i bitą śmietaną

Składniki:

Torcik z jeżynami, mascarpone i bitą śmietaną

 

  • 200g herbatników maślanych
  • 200g masła

 

  • 250g serka mascarpone
  • 330ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik z jeżynami, mascarpone i bitą śmietaną
Herbatniki wrzucamy do woreczka i miażdżymy, lub miksujemy w malakserze. Pokruszone mieszamy z miękkim masłem. Masą wykładamy dno tortownicy, i mocno dociskamy do dna. Chłodzimy ok 30 minut w lodówce. Schłodzoną śmietanę ubijamy. Do gotowej dodajemy puder i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo serek mascarpone - miksując na mniejszych obrotach.Żelatynę zalewamy odrobiną wody, i podgrzewamy w mikrofali na największych obrotach. Jeżyny wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i wstawiamy na gaz. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Na ciasteczkowy spód wykładamy masę serowo-śmietankową. Na górę nakładamy mus z jeżyn, i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem boki torciku posypujemy płatkami migdałów, i ozdabiamy jeżynami.