Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Likier jajeczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny i rozgrzewający likier jajeczny. Prosty w przygotowaniu. Można przechowywać go w lodówce przez kilka dni.

Likier jajeczny

Składniki:

Likier jajeczny

 

  • żółtka 6 szt
  • cukier 200 gram
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • wódka 250 gram
  • mleko niesłodzone skondensowane 250 gram

Sposób przygotowania:

Likier jajeczny
Ucieramy żółtka z cukrem oraz cukrem waniliowym. Cały czas miksując wlewamy po trochu mleko skondensowane i wódkę. Gdy składniki dobrze się połączą, przelewamy masę do rondla i podgrzewamy przez kilka minut. Cały czas mieszamy. Jeszcze gorący likier przelewamy do szklanej butelki, zakręcamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Tagi:

likiery napoje