Likier jajeczny 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Żółciutki, kremowy, gęsty, mocny. Smakuje z aromatyczną kawą i z ciastem.Można nim polać deser lodowy i dodawać do kremu budyniowego.

Likier jajeczny 2

Składniki:

Likier jajeczny 2

 

  • 5 żółtek
  • 25 dag cukru
  • 200 ml mleka
  • 1/4 l spirytusu
  • 1/4 l winiaku
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Likier jajeczny 2
Żółtka dokłdnie utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Mleko zagotować po czym odstawić do ostudzenia. Następnie dodać do ostudzonego mleka masę wykonaną z żółtek.Całość przelać do dużej butelki dodać spirytus. Dobrze wszystko wymieszać (wstrząsnąć butelką). Odstawić w chłodne miejsce. Podawać po upływie trzech dni.