nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Likier jajeczny - ajerkoniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybki w przygotowaniu pyszny likier o intensywnym, przyjemnym żółtym kolorze, świetny do sączenia, znakomity deserowy dodatek.

Likier jajeczny - ajerkoniak

Składniki:

Likier jajeczny - ajerkoniak

 

  • 7 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie (16g) cukru waniliowego
  • 1 szklanka (250ml) spirytusu
  • 500ml niesłodzonego mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

Likier jajeczny - ajerkoniak
Z jajek oddzielić żółtka i przełożyć je do misy miksera. Utrzeć mikserem żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Jak cukier się rozpuści w żółtkach dodawać stopniowo do misy miksera skondensowane mleko i dalej miksować. Następnie partiami do żółtek z cukrami i z mlekiem skondensowanym dodawać dawkowany alkohol i dalej całość ucierać mikserem. Istotne, by zarówno skondensowane mleko, jak i spirytus dodawać małymi porcjami, stopniowo, zapobiegnie to temu, że żółtka się nie zetną. Po dodaniu całej ilości spirytusu gotowy likier przelać do szklanych butelek i przechowywać w lodówce. Można go pić już na następny dzień, ale wiadomo, że im dłużej odstoi tym będzie smaczniejszy, z każdym dniem smakuje lepiej, jego smak się wyostrza.