Sposób przygotowania:
Likier jajeczny - ajerkoniak
Z jajek oddzielić żółtka i przełożyć je do misy miksera. Utrzeć mikserem żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Jak cukier się rozpuści w żółtkach dodawać stopniowo do misy miksera skondensowane mleko i dalej miksować. Następnie partiami do żółtek z cukrami i z mlekiem skondensowanym dodawać dawkowany alkohol i dalej całość ucierać mikserem. Istotne, by zarówno skondensowane mleko, jak i spirytus dodawać małymi porcjami, stopniowo, zapobiegnie to temu, że żółtka się nie zetną. Po dodaniu całej ilości spirytusu gotowy likier przelać do szklanych butelek i przechowywać w lodówce. Można go pić już na następny dzień, ale wiadomo, że im dłużej odstoi tym będzie smaczniejszy, z każdym dniem smakuje lepiej, jego smak się wyostrza.