Sposób przygotowania:
Ajerkoniak a`la Igraszki Losu
Jajka wyparzamy we wrzątku. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na kogel mogel.
Kiedy masa będzie już puszysta a cukier się rozpuści odkładamy mikser i bierzemy drewnianą łyżkę. Do kogla mogla wlewamy wolnym strumieniem mleko i mieszamy masę łyżką.
Kiedy mleko połączy się z masą jajeczną wlewamy wolnym strumieniem vodkę i wszystko starannie mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą wstawiamy ajerkoniak na minimum 2 godziny do lodówki i mieszamy go co jakiś czas.
Po tym czasie ajerkoniak zlewamy do butelek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Kiedy masa będzie już puszysta a cukier się rozpuści odkładamy mikser i bierzemy drewnianą łyżkę. Do kogla mogla wlewamy wolnym strumieniem mleko i mieszamy masę łyżką.
Kiedy mleko połączy się z masą jajeczną wlewamy wolnym strumieniem vodkę i wszystko starannie mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą wstawiamy ajerkoniak na minimum 2 godziny do lodówki i mieszamy go co jakiś czas.
Po tym czasie ajerkoniak zlewamy do butelek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
smokii