Sposób przygotowania:
Likier kukułka - mocny
Mleko podgrzewamy, gdy będzie ciepłe wrzucamy partiami cukierki. - cały czas mieszamy aby cukierki nie skleiły się w jedną bryłę. Mieszamy tak przez około 15 minut, cały czas podgrzewając mleko, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Ja osobiści zawsze zjadam ostatnią grudkę ;-) Następnie mleko studzimy - najlepiej również mieszając, bo wtedy nie zrobi się nam gruby kożuch. Jeśli jednak tak się stanie, możemy spokojnie potraktować wystudzone mleko mikserem :-D Całkowicie wystudzone mleko przelewamy do butelki lub karafki i dolewamy alkohol. Butelkę szczelnie zakręcamy i energicznie potrząsamy w celu wymieszania się składników. Odstawiamy w ciemne miejsce na około 2 tygodnie. Co kilka dni możemy powtarzać czynność potrząsania bo likier ma tendencję do rozwarstwiania, ale to wcale nie ujmuje mu smaku ;-)
pepsicOLA
peggi
Na pewno nie pożałujesz ;-)
mala-madzia