peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 226]

Likier kukułka - mocny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pozwoli na chwilę zapomnienia przy lekturze ulubionej książki lub w czasie plotek z koleżanką

Likier kukułka - mocny

Składniki:

Likier kukułka - mocny

 

  • 1260 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

 

  • 1 szklanka wódki

 

  • 1 szklanka spirytusu

 

  • 520 g cukierków kukułek

Sposób przygotowania:

Likier kukułka - mocny
Mleko podgrzewamy, gdy będzie ciepłe wrzucamy partiami cukierki. - cały czas mieszamy aby cukierki nie skleiły się w jedną bryłę. Mieszamy tak przez około 15 minut, cały czas podgrzewając mleko, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Ja osobiści zawsze zjadam ostatnią grudkę ;-) Następnie mleko studzimy - najlepiej również mieszając, bo wtedy nie zrobi się nam gruby kożuch. Jeśli jednak tak się stanie, możemy spokojnie potraktować wystudzone mleko mikserem :-D Całkowicie wystudzone mleko przelewamy do butelki lub karafki i dolewamy alkohol. Butelkę szczelnie zakręcamy i energicznie potrząsamy w celu wymieszania się składników. Odstawiamy w ciemne miejsce na około 2 tygodnie. Co kilka dni możemy powtarzać czynność potrząsania bo likier ma tendencję do rozwarstwiania, ale to wcale nie ujmuje mu smaku ;-)

Tagi:

potrząsać