noculos

noculos

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

likier pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczny, wspaniale wygladajacy likier

likier pomarańczowy

Składniki:

likier pomarańczowy

 

  • 2 duże, ładne pomarańcze,
  • 300 ml wody,
  • szklanka spirytusu,
  • około 30 dag cukru

Sposób przygotowania:

likier pomarańczowy
Pomarańcze dokładnie myjemy, osuszamy. Nożem delikatnie skrawamy skórkę (jej pomarańczowa warstwę), następnie kroimy ja w paseczki. Z pomarańczy wyciskamy sok, mieszamy go z wodą i cukrem. Zagotowujemy, przecedzamy przez sitko wyłozone gazą. Odstawimy do wystudzenia, następnie mieszamy ze spirytusem. Do słoja wrzucamy pokrojone skórki, zalewamy je naszym likierem, mieszamy. Zakręcamy słój i odstawiamy na około 5 dni do chłodnego, ciemnego miejsca. Wstrzasamy od czasu do czasu.