kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Liście mniszka z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dla diabetyków. Zawartość węglowodanów 5 g w jednej porcji. 4 porcje.

Liście mniszka z sosem

Składniki:

Liście mniszka z sosem

 

  • po kilka liści różnych sałat
  • 16 listków młodego mniszka lekarskiego
  • 2 dymki
  • 4 pomidorki
  • 200 g pieczonego mięsa
  • SOS:
  • oliwa, ocet winny
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Liście mniszka z sosem
Liście sałaty oraz mniszka umyć i zosatwić do odsączenia. W szklanej misce przygotować sos; połączyć ocet winny z solą, pieprzem, poszatkowaną drobno dymką i bazylią. Dodać olej i ubić sos trzepaczką. Mięso pokroić w zapałki, a drugą dymkę w cienkie plasterki. Liście poszczególnych sałat podzielić na 4 porcje. Ułożyć je dekoracyjnie na 4 talerzykach. Dołożyć porcję mięsa. Udekorować plastrekami dymki i pomidorkami koktajlowymi. W ostatniej chwilinprzed podaniem polać sosem.
UWAGA:
Młode liście mniszka są nie tylko smaczne, ale mają też walory lecznicze.