Sposób przygotowania:
Liście z kalafiora mrożone na jarzynkę
Liście oberwane z kalafiora podzielić na te zewnętrzne zgrubiałe i łykowate i te wyrzucić i resztę. Pozostawione liście umyć dokładnie. Dokładnie osuszyć. Ściąć z nerwów liści zgrubienia , usunąć zżółknięte kawałki listków. Odciąć listki od nerwów i pokroić w cienkie paseczki. Nerwy przekroić na 3-4 paski wzdłuż , a potem w drobną kosteczkę. Umieścić pokrojone liście w woreczku foliowym. Szczelnie go zawiązać i wsadzić do zamrażarki. Jeśli liście były dobrze osuszone to po zamarznięciu możemy z zamrożonej porcji odłamywać potrzebną nam ilość bo nie będą zbrylone. Wyjęte zamrożone liście używamy bez rozmrażania- rozkruszamy je tylko by nie były połączone w bryłki i wrzucamy na gotująca się wodę ( wywar) przygotowując zaplanowana potrawę. * Wg mnie porcja z 1 średniego kalafiora starcza na zrobienie jarzynki dla 2 osób ** Gdyby w momencie mrożenia pokrojonych liści kalafiora był w domu nadmiar koperku to proponuję usiekać trochę i wymieszać z liśćmi . Potem będzie doskonała kompozycja i do zupy i do jarzynki.
Polpal
Następnym razem gdy będziesz używała świeżą fasolę to nie odcinaj tej cienkiej końcówki tylko tą końcówkę stwardniałą, ta cienka końcówka to najbardziej delikatna część fasoli, jak najbardziej jadalna a wszyscy ją odrzucają.
Babciagramolka
odcinam tylko ten ,, ogonk" - reszta zostaje- ,masz racjest delikatne