Sposób przygotowania:
Lody czekoladowe z aquafabyPodstawa pod lody
Cieciorkę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, zalewamy na noc wodą tak aby ilość wody była podwójna do ilości cieciorki.
Na drugi dzień gotujemy ok. 45 min (czas gotowania zależy od tego czy cieciorkę będziemy wykorzystywać do innych celów czy potrzebna nam tylko woda z niej).
Odcedzamy na sitku zostawiając wodę. Jak wspominałam cieciorkę możemy wykorzystać np. do zupy a wodę studzimy.
Przygotowanie czekolady
W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i topimy w nim czekoladę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ucieramy lody
Zimną wodę z cieciorki która ma lekko brązowy kolor ucieramy mikserem, zacznie się pienić jak kurze białko, nie ubije się na sztywno ale na puszysto i owszem. Wsypujemy cukier puder i ponownie ucieramy.
Smak czekolady
Do ubitej piany wlewamy roztopioną czekoladę i miksujemy aż składniki się połączą. Przelewamy w pojemnik i wstawiamy do zamrażarki.
SylaUla