Sposób przygotowania:
Lody czekoladowe
Do garnka z grubym dnem wlać mleko, śmietanę 30 % oraz cukier. Wymieszać postawić na ogień i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia.
Żółtka ubić na puszystą masę do białości, wlać do mleka wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia masy (uważając aby nie doprowadzić do zagotowania).
Następnie zdjąć z ognia i do gorącej masy dodać kawałki czekolady oraz nutellę, mieszając aż czekolada się rozpuści.
Masę wystudzić a następnie przełożyć do pojemnika z przykrywką.
Pojemnik zamknąć włożyć do zamrożenia.
Po 2 godzinach wyjąć ponownie zmiksować i znowu do zamrożenia.
Czynność powtórzyć jeszcze raz po 1 godzinie ponownie włożyć do zamrożenia i gotowe.
Lody podawać z bitą śmietaną.
Żółtka ubić na puszystą masę do białości, wlać do mleka wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia masy (uważając aby nie doprowadzić do zagotowania).
Następnie zdjąć z ognia i do gorącej masy dodać kawałki czekolady oraz nutellę, mieszając aż czekolada się rozpuści.
Masę wystudzić a następnie przełożyć do pojemnika z przykrywką.
Pojemnik zamknąć włożyć do zamrożenia.
Po 2 godzinach wyjąć ponownie zmiksować i znowu do zamrożenia.
Czynność powtórzyć jeszcze raz po 1 godzinie ponownie włożyć do zamrożenia i gotowe.
Lody podawać z bitą śmietaną.
gusia1000