slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Sorbet arbuzowo-truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Zapraszam na lekkie i pyszne lody sorbetowe arbuzowo-truskawkowe. Polecam w gorący dzień dla ochłody.

Sorbet arbuzowo-truskawkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sorbet arbuzowo-truskawkowy

 

  • 200 g świeżych truskawek
  • 200 g miąższu arbuza bez skórki i pestek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Sorbet arbuzowo-truskawkowy
Truskawki myjemy i osuszamy a następnie odcinamy szypułki. Truskawki kroimy na mniejsze części i przekładamy do kielicha blendera. Dosypujemy 2 łyżki cukru i blendujemy na gładki mus. Gotowy mus przelewamy do plastikowego pojemnika w którym będziemy mrozić sorbet. Następnie arbuz kroimy na mniejsze części i blendujemy na gładki mus z pozostałym cukrem. Przelewamy mus arbuzowy do truskawkowego i mieszamy razem. Przykrywamy pojemnik i wstawiamy go do zamrażarki.
Sorbet arbuzowo-truskawkowy
Zblendowane owoce przelewamy do plastikowego pojemnika