Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

SUPERPRZEPIS

Kremowe lody waniliowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lody bez potrzeby użycia maszynki do lodów. Są bardzo kremowe, bez kryształków lodu i mocno waniliowe.

Kremowe lody waniliowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kremowe lody waniliowe

 

  • 600 g kremówki
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 żółtka

Sposób przygotowania:

Kremowe lody waniliowe

ETAP 1:

Kremowe lody waniliowe
Ziarenka wanilii włożyć do kremówki i zagotować.

400 g kremówki wlać do garnuszka. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i tępą stroną noża wyciągnąć ziarenka. Przełożyć do garnuszka i wrzucić rozciętą laskę wanilii. Zagotować.

ETAP 2:

Kremowe lody waniliowe
Żółtka i mleko skondensowane przełożyć do misy miksera.

Żółtka utrzeć z mlekiem skondensowanym i ciągle ubijając wlewać cienkim strumykiem zagotowaną śmietankę. Przed dodaniem do żółtek usunęłam laskę wanilii. Płyn przecedziłam przez sitko, aby pozbyć się resztek z laski wanilii i ewentualnych grudek.

ETAP 3:

Kremowe lody waniliowe
Podgrzewać na małym ogniu, aż masa będzie oblepiać łyżkę.

Przelać płyn z powrotem do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż masa zrobi się gęstsza. Nie należy dopuszczać do zagotowania. Odstawić do wystudzenia.

ETAP 4:

Kremowe lody waniliowe
Ubitą kremówkę połączyć z masą jajeczną.

Pozostałą kremówkę (200 g) ubić i delikatnie wmieszać w wystudzoną masę waniliową. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Nie ma potrzeby mieszania. Po paru godzinach lody będą gotowe. Smacznego :)