Sposób przygotowania:
Kremowe lody wanilioweETAP 1:
400 g kremówki wlać do garnuszka. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i tępą stroną noża wyciągnąć ziarenka. Przełożyć do garnuszka i wrzucić rozciętą laskę wanilii. Zagotować.
ETAP 2:
Żółtka utrzeć z mlekiem skondensowanym i ciągle ubijając wlewać cienkim strumykiem zagotowaną śmietankę. Przed dodaniem do żółtek usunęłam laskę wanilii. Płyn przecedziłam przez sitko, aby pozbyć się resztek z laski wanilii i ewentualnych grudek.
ETAP 3:
Przelać płyn z powrotem do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż masa zrobi się gęstsza. Nie należy dopuszczać do zagotowania. Odstawić do wystudzenia.
ETAP 4:
Pozostałą kremówkę (200 g) ubić i delikatnie wmieszać w wystudzoną masę waniliową. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Nie ma potrzeby mieszania. Po paru godzinach lody będą gotowe. Smacznego :)
SylaUla