Sposób przygotowania:
Domowe lody waniliowe
Mleko i śmietanę wlewam do rondla, z laski wanilii wydobywam miąższ. Miąższ i strąk wanilii dodaję do mleka i śmietany,wraz z cukrem wszystko razem zagotowuję. Po zagotowaniu i rozpuszczeniu cukru usuwam strąk wanilii, lekko studzę masę.
Białka oddzielam od zółtek, żółtka lekko miksuję, następnie powoli dolewam masę z mleka i śmietany cały czas miksując. Masę wlewam jeszcze do rondla i zagotowuje dopóki nie będzie gęsta.
Przelewam do pojemnika, wkładam do zamrażarki na 12 godzin, co godzinę mieszam aby usunąć kryształki lodu.
Smacznego!
Białka oddzielam od zółtek, żółtka lekko miksuję, następnie powoli dolewam masę z mleka i śmietany cały czas miksując. Masę wlewam jeszcze do rondla i zagotowuje dopóki nie będzie gęsta.
Przelewam do pojemnika, wkładam do zamrażarki na 12 godzin, co godzinę mieszam aby usunąć kryształki lodu.
Smacznego!
ajrinwu