slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Lekko malinowe tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Zapraszam na pyszne malinowe tiramisu z dodatkiem soku ze świeżych malin. Najlepiej smakuje lekko schłodzone.

Lekko malinowe tiramisu

Składniki:

Lekko malinowe tiramisu

 

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30% schłodzonej
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 łyżki soku malinowego
  • 12 okrągłych biszkoptów
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 szkl gorącej wody
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:

Lekko malinowe tiramisu
Kawę wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Zimną śmietankę ubijamy razem z cukrem na sztywno. Dodajemy do ubitej śmietanki po 1 łyżce mascarpone cały czas miksując. Na koniec dodajemy sok malinowy i razem miksujemy. Przygotowujemy pucharki.

Biszkopty na 2 sekundy zanurzamy w kawie i wkładamy na dno pucharków.

Na ciastka wkładamy po czubatej łyżce masy serowej i wyrównujemy.

Układamy kolejne warstwy: biszkopty nasączone w kawie, masa serowa, biszkopty nasączone w kawie i masa serowa.

Wyrównujemy i górę posypujemy kakao.



Tagi:

deser