reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Lody jagodowe bez jaj

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Robiąc porządki w zamrażalce znalazłam jeszcze zamrożone jagody u nas zwane borówkami, a że wkrótce będą już nowe trzeba zrobić dla nich miejsce:)

Lody jagodowe bez jaj

Składniki:

Lody jagodowe bez jaj

 

  • 350 g zamrożonych jagód
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1/4 szklanka wody
  • 70g cukru
  • sok z połowy dużej cytryny lub jednej małej

Sposób przygotowania:

Lody jagodowe bez jaj

syrop

Lody jagodowe bez jaj
syrop gotujemy na małym ogniu około 5 -10 minut

Wodę zagotowujemy razem z cukrem, gotujemy chwilkę aż zrobi się nam syrop i lekko ściemnieje.

Syrop studzimy.

miksowanie

Lody jagodowe bez jaj
im szybciej zmiksujemy masę to tym bardzie będzie ona zmrożona

Do misy robota wlewamy śmietankę, syrop i wsypujemy jagody- miksujemy wszystko razem tak długo aż się dokładnie połączy, a borówka zupełnie rozdrobni.

Masę jagodową przelewamy do pojemnika i zamrażamy, wystarczy godzinka , dwie.

Jeżeli jednak zamrozimy mocniej to przed podaniem musimy nieco wcześniej wyciągnąć z zamrażalki.


Smacznego:)


Tagi:

owoce lody