Sposób przygotowania:
Biszkopt z masą budyniową, jagodami i galaretką
Przygotowujemy biszkopt z następujących składników: 7 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 7 łyżeczek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki octu Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka ciągle ubijając.
Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Robimy masę budyniową: 3 szklanki mleka 4 żółtka 1 szklanka cukru cukier waniliowy 3 łyżki mąki kartoflanej aromat arakowy 2 margaryny w kostce Gotujemy 2,5 szklanki mleka z cukrem. W pół szklanki mleka rozrabiamy mąkę z żółtkami.
Gotujemy budyń i zostawiamy do ostygnięcia. Ucieramy margarynę mikserem. Dodajemy porcjami budyń i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowujemy poncz: Dwie czubate łyżki cukru rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy na pół godziny.
Dodajemy wyciśnięty sok z całej cytryny. Dodajemy też pół litra przegotowanej, chłodnej wody, kieliszek wódki i aromat arakowy. Upieczony biszkopt przecinamy na pół. Nasączamy jedną część ponczem, nakładamy masę i drugą część biszkoptu.
Znów nasączamy i nakładamy masę. Posypujemy wierzch jagodami, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na noc do lodówki.
Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Robimy masę budyniową: 3 szklanki mleka 4 żółtka 1 szklanka cukru cukier waniliowy 3 łyżki mąki kartoflanej aromat arakowy 2 margaryny w kostce Gotujemy 2,5 szklanki mleka z cukrem. W pół szklanki mleka rozrabiamy mąkę z żółtkami.
Gotujemy budyń i zostawiamy do ostygnięcia. Ucieramy margarynę mikserem. Dodajemy porcjami budyń i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowujemy poncz: Dwie czubate łyżki cukru rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy na pół godziny.
Dodajemy wyciśnięty sok z całej cytryny. Dodajemy też pół litra przegotowanej, chłodnej wody, kieliszek wódki i aromat arakowy. Upieczony biszkopt przecinamy na pół. Nasączamy jedną część ponczem, nakładamy masę i drugą część biszkoptu.
Znów nasączamy i nakładamy masę. Posypujemy wierzch jagodami, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na noc do lodówki.