Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Biszkopt z masą budyniową, jagodami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Ciasto jest delikatne i pyszne, doskonale sprawdzi się jako letni deser. Zamiast jagód można użyć innych owoców, na przykład malin.

Biszkopt z masą budyniową, jagodami i galaretką

Składniki:

Biszkopt z masą budyniową, jagodami i galaretką

 

  • jajka 7 szt
  • cukier 1,5 szklanki
  • mąka 1,5 szklanki
  • olej 7 łyżeczek
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • mleko 3 szklanki
  • żółtka 4 szt
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 szt
  • mąka kartoflana 3 łyżki
  • aromat arakowy 2 opakowania
  • margaryna w kostce 2 szt
  • galaretka cytrynowa 2 szt
  • cukier 2 czubate łyżki
  • cytryna 1 szt
  • jagody do posypania
  • ocet 1,5 łyżeczki
  • wódka 1 kieliszek

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą budyniową, jagodami i galaretką
Przygotowujemy biszkopt z następujących składników: 7 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 7 łyżeczek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki octu Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka ciągle ubijając.

Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Robimy masę budyniową: 3 szklanki mleka 4 żółtka 1 szklanka cukru cukier waniliowy 3 łyżki mąki kartoflanej aromat arakowy 2 margaryny w kostce Gotujemy 2,5 szklanki mleka z cukrem. W pół szklanki mleka rozrabiamy mąkę z żółtkami.

Gotujemy budyń i zostawiamy do ostygnięcia. Ucieramy margarynę mikserem. Dodajemy porcjami budyń i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowujemy poncz: Dwie czubate łyżki cukru rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy na pół godziny.

Dodajemy wyciśnięty sok z całej cytryny. Dodajemy też pół litra przegotowanej, chłodnej wody, kieliszek wódki i aromat arakowy. Upieczony biszkopt przecinamy na pół. Nasączamy jedną część ponczem, nakładamy masę i drugą część biszkoptu.

Znów nasączamy i nakładamy masę. Posypujemy wierzch jagodami, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na noc do lodówki.  

Tagi:

biszkopt owoce