jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Owocowa chatka baby Jagi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 30

Deser nie wymaga pieczenia, a co do użytych owoców, każdy może stworzy tutaj swoją ulubioną kompozycję. Idealnie sprawdzą się tutaj maliny, porzeczka itp.

Owocowa chatka baby Jagi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Owocowa chatka baby Jagi

SKŁADNIKI

  • 500 gram serka mascarpone,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • Około ¾ szklanki jagód,
  • Około 120 gram truskawek,
  • Brzoskwinie w puszce (1 puszka)
  • 42 sztuki jasnych herbatników
  • 2 łyżki cukru pudru do smaku,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • ¼ szklanki soku spod brzoskwiń
  • Dekoracja:
  • Jagody, brzoskwinie, winogrono, truskawki,
  • Kwiaty stokrotki,
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady,
  • Cynamon do posypania

Sposób przygotowania:

Owocowa chatka baby Jagi

ETAP 1

Owocowa chatka baby Jagi
Brzoskwinie miksujemy z częścią syropu

Brzoskwinie odsączamy z syropu. Odsączone kroimy na mniejsze części i przekładamy do miski. Dodajemy do nich około ¼ szklanki syropu i całość miksujemy.
Gotowy mus podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy żelatynę. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 2

Owocowa chatka baby Jagi
Na herbatniki wykładamy warstwę owocową

Na deseczce lub tatce rozkładamy warstwę herbatników wykonując prostokąt. Krótszy bok to 3 herbatniki, a dłuższy to 7 herbatników. Na tak przygotowane ciastka wykładamy tężejące brzoskwinie.

ETAP 3

Owocowa chatka baby Jagi
Po nałożeniu drugiej warstwy ciastek schładzamy całość

Przykrywamy je drugą warstwą herbatnikową. Całość odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.
Między czasie przygotowujemy krem mascarpone oraz potrzebne owoce.

ETAP 4

Owocowa chatka baby Jagi
Na środkowy pas wykładamy truskawki

KREM
Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru. Oddzielnie ubijamy białko. Serek przekładamy do miski i ucieramy go z masą żółtkową. Pod koniec wtłaczamy do niego pianę z białka. Około 1/3 kremu pozostawiamy na wykończenie wierzchu, a do pozostałej części dodajemy jagody.
Zastygnięty „placek herbatnikowy” dzielimy wzdłuż na 3 części. Poszczególne pasy układamy koło siebie na foli spożywczej. Na środkowy pas wykładamy delikatną warstwę kremu. Na kremie wykonujemy truskawkowy pas (układając truskawki wzdłuż koło siebie).

ETAP 5

Owocowa chatka baby Jagi
krem z jagodami wykładamy na truskawki

Tak ułożone truskawki przykrywamy warstwą kremu z jagodami.

ETAP 6

Owocowa chatka baby Jagi
Formujemy chatkę i schładzamy ją

Po nałożeniu kremu formujemy chatkę, podnosząc folię z obu stron . Dzięki temu unosimy boczne „ścianki herbatnikowe”. Staramy połączyć się je w górze chatki, dobrze dociskając. Chatkę zawijamy w folię i pozostawiamy do chłodu by serek stężał.
Zastygnięty deser dowolnie dekorujemy.
Z rozpuszczonej mlecznej czekolady proponuję wykonać dachówkę. Wzdłuż domku wyciskamy pozostałą część kremu. Na kremie układamy dowolne owoce. Całość dekorujemy dodatkowo stokrotkami i delikatnie oprószamy cynamonem.
Gotowe:):):)