Sposób przygotowania:
Owocowa chatka baby JagiETAP 1
Brzoskwinie odsączamy z syropu. Odsączone kroimy na mniejsze części i przekładamy do miski. Dodajemy do nich około ¼ szklanki syropu i całość miksujemy.
Gotowy mus podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy żelatynę. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 2
Na deseczce lub tatce rozkładamy warstwę herbatników wykonując prostokąt. Krótszy bok to 3 herbatniki, a dłuższy to 7 herbatników. Na tak przygotowane ciastka wykładamy tężejące brzoskwinie.
ETAP 3
Przykrywamy je drugą warstwą herbatnikową. Całość odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.
Między czasie przygotowujemy krem mascarpone oraz potrzebne owoce.
ETAP 4
KREM
Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru. Oddzielnie ubijamy białko. Serek przekładamy do miski i ucieramy go z masą żółtkową. Pod koniec wtłaczamy do niego pianę z białka. Około 1/3 kremu pozostawiamy na wykończenie wierzchu, a do pozostałej części dodajemy jagody.
Zastygnięty „placek herbatnikowy” dzielimy wzdłuż na 3 części. Poszczególne pasy układamy koło siebie na foli spożywczej. Na środkowy pas wykładamy delikatną warstwę kremu. Na kremie wykonujemy truskawkowy pas (układając truskawki wzdłuż koło siebie).
ETAP 5
Tak ułożone truskawki przykrywamy warstwą kremu z jagodami.
ETAP 6
Po nałożeniu kremu formujemy chatkę, podnosząc folię z obu stron . Dzięki temu unosimy boczne „ścianki herbatnikowe”. Staramy połączyć się je w górze chatki, dobrze dociskając. Chatkę zawijamy w folię i pozostawiamy do chłodu by serek stężał.
Zastygnięty deser dowolnie dekorujemy.
Z rozpuszczonej mlecznej czekolady proponuję wykonać dachówkę. Wzdłuż domku wyciskamy pozostałą część kremu. Na kremie układamy dowolne owoce. Całość dekorujemy dodatkowo stokrotkami i delikatnie oprószamy cynamonem.
Gotowe:):):)
superbaba4
Jagodowa
Magdalena88
Weronika91