Sposób przygotowania:
Schab pod „ananasową pierzynką”ETAP 1
Schab przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowany nacieramy olejem wymieszanym z solą, pieprzem i majerankiem. Mięso odstawiamy na około 2 godziny do chłodu.
Po tym czasie mięso przewiązujemy nicią, by uformować zgrabną pieczeń. Uformowaną przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość podlewamy delikatnie wodą i obkładamy serkiem mascarpone, pozostawiając 1 łyżkę sera do ananasowej pierzynki.
Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 1 godziny w 180°C.
ETAP 2
Między czasie przygotowujemy ananasową pierzynkę.
Ananasy odsączamy z soku, kroimy na mniejsze części i miksujemy. Białko oddzielamy od żółtka. Żółtko dodajemy do owoców, a białko ubijamy.
Do ananasowego musu dodajemy dodatkowo kurkumę, sól oraz pieprz do smaku. Owoce mieszamy dodając do nich bułkę tartą. Na koniec całość łączymy z białkami.
ETAP 3
Po godzinie pieczenia z mięsa usuwamy sznurki, a na wierzch wykładamy przygotowane ananasy. Całość zapiekamy dodatkowo jeszcze około 30 minut. Gotowe.
SylaUla