jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Schab pod „ananasową pierzynką”

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Plastry ananasa zapieczone na kotlecie pod serem żółtym to jedno z moich ulubionych połączeń owocu i mięsa. Tym razem dla odmiany powstała pieczeń wykończona ananasową pierzynką. Oba dania smakują rewelacyjnie.

Schab pod „ananasową pierzynką” Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab pod „ananasową pierzynką”

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Schab pod „ananasową pierzynką”

ETAP 1

Schab pod „ananasową pierzynką”
Mięso obkładamy serkiem, podlewamy wodą i pieczemy

Schab przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowany nacieramy olejem wymieszanym z solą, pieprzem i majerankiem. Mięso odstawiamy na około 2 godziny do chłodu.
Po tym czasie mięso przewiązujemy nicią, by uformować zgrabną pieczeń. Uformowaną przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość podlewamy delikatnie wodą i obkładamy serkiem mascarpone, pozostawiając 1 łyżkę sera do ananasowej pierzynki.
Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 1 godziny w 180°C.

ETAP 2

Schab pod „ananasową pierzynką”
Przygotowujemy ananasową pierzynkę

Między czasie przygotowujemy ananasową pierzynkę.
Ananasy odsączamy z soku, kroimy na mniejsze części i miksujemy. Białko oddzielamy od żółtka. Żółtko dodajemy do owoców, a białko ubijamy.
Do ananasowego musu dodajemy dodatkowo kurkumę, sól oraz pieprz do smaku. Owoce mieszamy dodając do nich bułkę tartą. Na koniec całość łączymy z białkami.

ETAP 3

Schab pod „ananasową pierzynką”
Na podpieczony schab wykładamy owocową warstwę

Po godzinie pieczenia z mięsa usuwamy sznurki, a na wierzch wykładamy przygotowane ananasy. Całość zapiekamy dodatkowo jeszcze około 30 minut. Gotowe.


Tagi:

mięso schab