Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1000]

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 18

To bardzo prosty i szybki w przygotowaniu biszkopt z galaretką i jagodami, które można zastąpić innymi owocami.

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy cukier i znów miksujemy na sztywno. Dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aby masa nie opadła. 

Przekładamy ciasto do natłuszczonej blachy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy biszkopt do przestygnięcia. Następnie układamy na nim owoce i zalewamy tężejącą galaretką (dodajemy 3 szklanki wody zamiast 4 na dwie galaretki). 

Wstawiamy do lodówki, aby galaretka do końca stężała.  
Biszkopt z galaretką i jagodami
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę z białek
Biszkopt z galaretką i jagodami
Dodajemy żółtka do piany i znów miksujemy
Biszkopt z galaretką i jagodami
Wlewamy ciasto do okrągłej, natłuszczonej blachy
Biszkopt z galaretką i jagodami
Układamy na biszkopcie jagody i zalewamy tężejącą galaretką

Tagi:

owoce