Sposób przygotowania:
Jagodowo- truskawkowe rombyETAP 1
Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe radełkiem dzielimy na 6 dużych kwadratów.
W każdym kwadracie dodatkowo nacinamy po przeciwnych rogach dwa duże „L”.
ETAP 2
Otrzymaną ramkę, przeplatamy na przeciwne strony, formując jednocześnie „romby”.
ETAP 3
„Romby” przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy je jajkiem. Dodatkowo brzegi posypujemy cukrem trzcinowym, a środki nakłuwamy widelcem.
Tak przygotowaną blaszkę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 190°C do wyrośnięcia i zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
Między czasie przygotowujemy krem mascarpone.
ETAP 4
KREM: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Gotowe łączymy z serkiem i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiego, puszystego kremu.
ETAP 5
Przygotowany krem przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy go na środki upieczonych rombów.
Na serek wykładamy umyte i osuszone owoce (jagody i truskawki). Deser przekładamy do chłodu. Przed podaniem dekorujemy go bazylią i oprószamy cukrem pudrem.