jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jagodowo- truskawkowe romby

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Od dziś to mój ulubiony sposób na wykorzystanie ciasta francuskiego. To chrupiące, złociste ciasto w połączeniu z delikatnym kremem i owocami smakuje rewelacyjnie!

Jagodowo- truskawkowe romby Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jagodowo- truskawkowe romby

SKŁADNIKI

  • 200 gram serka mascarpone,
  • 2 żółtka,
  • Jagody i truskawki do wyłożenia na krem
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • jajko do smarowania ciasta,
  • 1 łyżka cukru pudru do kremu,
  • Cukier trzcinowy do posypania brzegów ciasta przed pieczeniem,
  • Cukier puder do posypania,
  • Listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jagodowo- truskawkowe romby

ETAP 1

Jagodowo- truskawkowe romby
W kwadratach wykonujemy nacięcia

Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe radełkiem dzielimy na 6 dużych kwadratów.
W każdym kwadracie dodatkowo nacinamy po przeciwnych rogach dwa duże „L”.

ETAP 2

Jagodowo- truskawkowe romby
Formujemy romby, przeplatając ramkę

Otrzymaną ramkę, przeplatamy na przeciwne strony, formując jednocześnie „romby”.

ETAP 3

Jagodowo- truskawkowe romby
Posmarowane jajkiem romby pieczemy

„Romby” przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy je jajkiem. Dodatkowo brzegi posypujemy cukrem trzcinowym, a środki nakłuwamy widelcem.
Tak przygotowaną blaszkę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 190°C do wyrośnięcia i zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
Między czasie przygotowujemy krem mascarpone.

ETAP 4

Jagodowo- truskawkowe romby
Łączymy ze sobą składniki kremu

KREM: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Gotowe łączymy z serkiem i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiego, puszystego kremu.

ETAP 5

Jagodowo- truskawkowe romby
kremem napełniamy upieczone ciastka

Przygotowany krem przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy go na środki upieczonych rombów.
Na serek wykładamy umyte i osuszone owoce (jagody i truskawki). Deser przekładamy do chłodu. Przed podaniem dekorujemy go bazylią i oprószamy cukrem pudrem.