kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 261]

Lody jogurtowe z bezikami i malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lody w styczniu? Czemu nie :) szczególnie jeśli są to lody jogurtowe z bezikami i malinami. U mnie w domu sezon na lody trwa cały rok.

Lody jogurtowe z bezikami i malinami

Składniki:

Lody jogurtowe z bezikami i malinami

 

  • puszka mleka skondensowanego (ok 500g)
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 2 garści mini bezików
  • 300 g malin

Sposób przygotowania:

Lody jogurtowe z bezikami i malinami

ETAP 1:

Maliny zmiksuj blenderem na mus, przetrzyj przez sitko w celu usunięcia pestek. Mleko skondensowane wymieszaj w misce z jogurtem naturalnym za pomocą trzepaczki. Dokładnie wymieszaj.

Gotową masę przelej do pudełka o pojemności 1 l i wstaw do zamrażarki.
Co godzinę mieszaj masę aby mroziła się równomiernie.

Po pierwszej godzinie dodaj do masy pokruszone beziki. Po upływie kolejnej godziny cienką strużką wlej mus malinowy i delikatnie wymieszaj w celu uzyskania efektu marmurku.

Lody potrzebują 6-8 godzin do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem wyjmij lody i wstaw je na około kwadrans do lodówki, ułatwi Ci to nabieranie porcji.

Tagi:

deser lody