Sposób przygotowania:
Lody jogurtowe na patyku
Do rondelka wlać mleko i zagotować. Do miski wbić 3 żółtka, wsypać cukier. Ubić na wysokich obrotach na puszystą i jasną masę.
Do gotującego się mleka wlewać powoli żółtka, cały czas mieszając. Gotować mieszankę na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Wlać schłodzoną śmietankę, dodać jogurt grecki. Zmiksować. (w wersji dla dorosłych dodałam likier kokosowy, który rewelacyjnie pasował do tych lodów).
Schłodzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie napełnić foremki do lodów na patyku, włożyć patyczki i wstawić na kilka godzin do zamrażarki
Do gotującego się mleka wlewać powoli żółtka, cały czas mieszając. Gotować mieszankę na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Wlać schłodzoną śmietankę, dodać jogurt grecki. Zmiksować. (w wersji dla dorosłych dodałam likier kokosowy, który rewelacyjnie pasował do tych lodów).
Schłodzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie napełnić foremki do lodów na patyku, włożyć patyczki i wstawić na kilka godzin do zamrażarki
gosia47-47