Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Lody jogurtowe na patyku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Przepyszne lody!! Śmietankowo-jogurtowe, przygotowane na żółtkach. Z niecierpliwością czekaliśmy aż zamarzną :)

Lody jogurtowe na patyku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody jogurtowe na patyku

 

  • 200 g mleka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 330 g śmietany 30%
  • + ewentualnie 50 ml likieru kokosowego

Sposób przygotowania:

Lody jogurtowe na patyku
Do rondelka wlać mleko i zagotować. Do miski wbić 3 żółtka, wsypać cukier. Ubić na wysokich obrotach na puszystą i jasną masę.

Do gotującego się mleka wlewać powoli żółtka, cały czas mieszając. Gotować mieszankę na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Wlać schłodzoną śmietankę, dodać jogurt grecki. Zmiksować. (w wersji dla dorosłych dodałam likier kokosowy, który rewelacyjnie pasował do tych lodów).

Schłodzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie napełnić foremki do lodów na patyku, włożyć patyczki i wstawić na kilka godzin do zamrażarki
Lody jogurtowe na patyku
żółtka utrzeć z cukrem na białą i puszystą masę
Lody jogurtowe na patyku
wlać je do gorącego mleka i podgrzewać na małym ogniu aż zgęstnieje
Lody jogurtowe na patyku
do gęstej masy wlać schłodzoną śmietankę i likier
Lody jogurtowe na patyku
schłodzoną masę wlać do foremek na lody na patyku

Tagi:

lody