Sposób przygotowania:
Lody jogurtowe z musem truskawkowym
Jajka sparzyć wrzątkiem, a po ostudzeniu rozbić i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na parze do białości. Mleko wlać do drugiego garnka lub dużego rondla i zagotować, po czym dodać do niego masę jajeczną, nadal mieszając.
Zestawić na bok i ostudzić, po czym wlać cztery duże kubki jogurtu pitnego naturalnego i wymieszać. Truskawki świeże oczyścić i opłukać, po czym wsypać do miksera z komorą, zasypać cukrem pudrem i zmiksować. Potem wlewać mus do masy mleczno-jajecznej kolistymi ruchami pomagając sobie łyżką, masa musi być mocno ostudzona przy tej czynności, w przeciwnym razie zabarwiła by się cała na czerwono.
Według mnie miały powstać koliste kręgi z musu, po zamrożeniu masy jogurtowo-mlecznej. Masę przelać do pojemnika na lody, zamknąć dokładnie pojemnik i schować na 3-5 godz. w zamrażalniku. Po upływie czasu wyjąć pojemnik i otworzyć go. Naszym oczom ma się pojawić misterny kolisty wzór z musu truskawkowego. tzw. zebra. Nawet jeśli się nie udał, to lody na pewno. Kroić na plastry i podawać deser jak cassate na talerzykach z łyżeczkami.
Zestawić na bok i ostudzić, po czym wlać cztery duże kubki jogurtu pitnego naturalnego i wymieszać. Truskawki świeże oczyścić i opłukać, po czym wsypać do miksera z komorą, zasypać cukrem pudrem i zmiksować. Potem wlewać mus do masy mleczno-jajecznej kolistymi ruchami pomagając sobie łyżką, masa musi być mocno ostudzona przy tej czynności, w przeciwnym razie zabarwiła by się cała na czerwono.
Według mnie miały powstać koliste kręgi z musu, po zamrożeniu masy jogurtowo-mlecznej. Masę przelać do pojemnika na lody, zamknąć dokładnie pojemnik i schować na 3-5 godz. w zamrażalniku. Po upływie czasu wyjąć pojemnik i otworzyć go. Naszym oczom ma się pojawić misterny kolisty wzór z musu truskawkowego. tzw. zebra. Nawet jeśli się nie udał, to lody na pewno. Kroić na plastry i podawać deser jak cassate na talerzykach z łyżeczkami.