marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody jogurtowe z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Jest coraz cieplej i upały nastaną niebawem,więc jedzenie lodów stanie się częstym widokiem na mieście lub w domach. Lody jogurtowe z dodatkiem musu ze świeżych owoców, np.truskawek, czy malin będą smakować wybornie.

Lody jogurtowe z musem truskawkowym

Składniki:

Lody jogurtowe z musem truskawkowym

  • 150 ml.mleka,
  • 4 duże jogurty naturalne
  • 4-6 żółtek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 l.wody na parę,
  • 1/2 kg.truskawek,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • pojemnik na lody.

Sposób przygotowania:

Lody jogurtowe z musem truskawkowym
Jajka sparzyć wrzątkiem, a po ostudzeniu rozbić i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na parze do białości. Mleko wlać do drugiego garnka lub dużego rondla i zagotować, po czym dodać do niego masę jajeczną, nadal mieszając.

Zestawić na bok i ostudzić, po czym wlać cztery duże kubki jogurtu pitnego naturalnego i wymieszać. Truskawki świeże oczyścić i opłukać, po czym wsypać do miksera z komorą, zasypać cukrem pudrem i zmiksować. Potem wlewać mus do masy mleczno-jajecznej kolistymi ruchami pomagając sobie łyżką, masa musi być mocno ostudzona przy tej czynności, w przeciwnym razie zabarwiła by się cała na czerwono.

Według mnie miały powstać koliste kręgi z musu, po zamrożeniu masy jogurtowo-mlecznej. Masę przelać do pojemnika na lody, zamknąć dokładnie pojemnik i schować na 3-5 godz. w zamrażalniku. Po upływie czasu wyjąć pojemnik i otworzyć go. Naszym oczom ma się pojawić misterny kolisty wzór z musu truskawkowego. tzw. zebra. Nawet jeśli się nie udał, to lody na pewno. Kroić na plastry i podawać deser jak cassate na talerzykach z łyżeczkami. 

Tagi:

lody lody