marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody jogurtowe z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sezon na lody wciąż trwa,ale jagody powoli się kończą,więc trzeba ich jeść jak najwięcej lub robić z nich zapasy i dodawać do produkcji lodów.

Lody jogurtowe z jagodami

Składniki:

Lody jogurtowe z jagodami

 

  • 150 ml.jogurtu naturalnego"Pilos",
  • 200 ml.kremówki,
  • fix do kremówki,
  • 1/2 szklanki cukru białego lub waniliowego,
  • 100 g.jagód czarnych.

Sposób przygotowania:

Lody jogurtowe z jagodami
Kremówkę wlać do szklanej misy i ubić na sztywno, dodając zagęstnik. Wstawić naczynie z ubitą śmietaną na najwyższą półkę w lodówce i chłodzić z 40 min. Jagody przebrać, opłukać i odsączyć na sitku, a potem obtoczyć w cukrze wysypanym na talerz głęboki. Po wyjęciu kremówki wrzucić do niej jagody i wlać jogurt grecki. Wymieszać i wlać gęstą masę do pojemnika na lody i szczelnie zamknąć. Zamrażać przez 3-4 godziny, co jakiś czas zaglądać i przemieszać widelcem masę, aby potworzyły się kryształki lodu. Można także powbijać w masę patyczki do lodów jak się je ma w domu. Po upływie czasu wyjąć pojemnik, otworzyć i pokroić masę lodową na kawałki jak się chce jeść lody na patyku lub plastry jeśli nałożyć do pucharków. Podawać od razu.

Tagi:

lody