SUPERPRZEPIS

Lody waniliowo-miętowe w miseczkach

  • 7
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Lody waniliowo-miętowe w  miseczkach Więcej zdjęć (5)

Przepyszne, domowe lody podane w malutkich miseczkach czekoladowych

Składniki:

Lody waniliowo-miętowe w miseczkach

 

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki (double cream)
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 6 listków mięty
  • 1 laska wanilii

 

  • 100 gram czekolady ( u mnie ciemna, gorzka)
  • 6 miseczek - foremek na babeczki (najlepiej silikonowych albo foliowych)

 

Sposób przygotowania:

Lody waniliowo-miętowe w miseczkach
Umyte i osuszone listki mięty posiekać nożem. Mleko i śmietanę kremówkę wlać do rondla z grubym dnem, dodaćlistki mięty i wyłuskane ziarenka wanili (oraz laskę wanilii) . Rondel postawić na małym ogniu, i doprowadzić mleko i śmietanę do wrzenia, uważać by się nie zagotowało.



W międzyczasie ubić żółtka z cukrem na puszystą masę. Gdy mleko i śmietana zacznie wrzeć, stopniowo dolewać ubite żółtka, mieszać i nie doprowadzić do tego by masa się zagotowała. Gdy składniki się połączą, zestawić rondel z ognia, wyciągnąć laskę wanilii i elektrycznym mikserem ubijać powstałą masę przez ok 3 min.



Gdy masa całkowicie przestygnie przelać ją do większego naczynia i ubijać mikserem do czasu aż zrobi się gęstsza. Ja ubijałam z przerwami, przez ok. 30 min. Listki mięty będą podczas ubijania oblepiać mieszadła ale wystarczy wyłączyć mikser i włożyć mieszadła ponownie do masy. Ubitą masę przelać do dużego pojemnika na lody, przykryć pojemnik i wstawić do zamrażalki. Co 2-3 godziny przemieszać lody mieszadłem z miksera.



Gdy lody będą już dobrze zmrożone możemy zrobić czekoladowe miseczki. Czekoladę roztopić w rondlu o grubym dnie lub w kapieli wodnej. Roztopioną czekoladą, za pomocą pędzelka, nałożyć na wewnętrzne ścianki foremek, foremki wstawić do lodówki. Gdy czekolada zastygnie nałożyć dokładnie kolejną warstwę czekolady.



Całkowicie zastygniete czekoladowe miseczki wyciągnąć delikatnie z foremek, łyżką do lodów nałożyć do miseczek gałki miętowo- waniliowych smakołyków, udekorować listkami świeżej mięty i delektować się pysznym smakiem lodów i czekolady :) Smacznego:)
Lody waniliowo-miętowe w  miseczkach
Do rondla z mlekiem i śmietaną dodać posiekane listki mięty
Lody waniliowo-miętowe w  miseczkach
Gotową przestudzoną masę ubijać mikserem
Lody waniliowo-miętowe w  miseczkach
Tak wygladają gotowe zmrożone lody waniliowo miętowe
Lody waniliowo-miętowe w  miseczkach
Foremki na babeczki pokryć czekoladą roztopioną