Sposób przygotowania:
Lody waniliowo-miętowe w miseczkach
Umyte i osuszone listki mięty posiekać nożem. Mleko i śmietanę kremówkę wlać do rondla z grubym dnem, dodaćlistki mięty i wyłuskane ziarenka wanili (oraz laskę wanilii) . Rondel postawić na małym ogniu, i doprowadzić mleko i śmietanę do wrzenia, uważać by się nie zagotowało.
W międzyczasie ubić żółtka z cukrem na puszystą masę. Gdy mleko i śmietana zacznie wrzeć, stopniowo dolewać ubite żółtka, mieszać i nie doprowadzić do tego by masa się zagotowała. Gdy składniki się połączą, zestawić rondel z ognia, wyciągnąć laskę wanilii i elektrycznym mikserem ubijać powstałą masę przez ok 3 min.
Gdy masa całkowicie przestygnie przelać ją do większego naczynia i ubijać mikserem do czasu aż zrobi się gęstsza. Ja ubijałam z przerwami, przez ok. 30 min. Listki mięty będą podczas ubijania oblepiać mieszadła ale wystarczy wyłączyć mikser i włożyć mieszadła ponownie do masy. Ubitą masę przelać do dużego pojemnika na lody, przykryć pojemnik i wstawić do zamrażalki. Co 2-3 godziny przemieszać lody mieszadłem z miksera.
Gdy lody będą już dobrze zmrożone możemy zrobić czekoladowe miseczki. Czekoladę roztopić w rondlu o grubym dnie lub w kapieli wodnej. Roztopioną czekoladą, za pomocą pędzelka, nałożyć na wewnętrzne ścianki foremek, foremki wstawić do lodówki. Gdy czekolada zastygnie nałożyć dokładnie kolejną warstwę czekolady.
Całkowicie zastygniete czekoladowe miseczki wyciągnąć delikatnie z foremek, łyżką do lodów nałożyć do miseczek gałki miętowo- waniliowych smakołyków, udekorować listkami świeżej mięty i delektować się pysznym smakiem lodów i czekolady :) Smacznego:)
W międzyczasie ubić żółtka z cukrem na puszystą masę. Gdy mleko i śmietana zacznie wrzeć, stopniowo dolewać ubite żółtka, mieszać i nie doprowadzić do tego by masa się zagotowała. Gdy składniki się połączą, zestawić rondel z ognia, wyciągnąć laskę wanilii i elektrycznym mikserem ubijać powstałą masę przez ok 3 min.
Gdy masa całkowicie przestygnie przelać ją do większego naczynia i ubijać mikserem do czasu aż zrobi się gęstsza. Ja ubijałam z przerwami, przez ok. 30 min. Listki mięty będą podczas ubijania oblepiać mieszadła ale wystarczy wyłączyć mikser i włożyć mieszadła ponownie do masy. Ubitą masę przelać do dużego pojemnika na lody, przykryć pojemnik i wstawić do zamrażalki. Co 2-3 godziny przemieszać lody mieszadłem z miksera.
Gdy lody będą już dobrze zmrożone możemy zrobić czekoladowe miseczki. Czekoladę roztopić w rondlu o grubym dnie lub w kapieli wodnej. Roztopioną czekoladą, za pomocą pędzelka, nałożyć na wewnętrzne ścianki foremek, foremki wstawić do lodówki. Gdy czekolada zastygnie nałożyć dokładnie kolejną warstwę czekolady.
Całkowicie zastygniete czekoladowe miseczki wyciągnąć delikatnie z foremek, łyżką do lodów nałożyć do miseczek gałki miętowo- waniliowych smakołyków, udekorować listkami świeżej mięty i delektować się pysznym smakiem lodów i czekolady :) Smacznego:)
mysza75
edytaha
Netka
edytaha
Dziekuję za zaproszenie :)
Netka
Proszę bardzo:)
Cukiereczek13
alaaa