Sposób przygotowania:
Lody pomarańczoweETAP 1:
2 pomarańcze oraz limonkę sparzamy wrzątkiem. Szorujemy i ścieramy skórkę na drobne wiórki. Następnie obieramy wszystkie dokładnie z białych błonek i blendujemy razem z obraną limonką.
ETAP 2:
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz cukier z wanilią i serek mascarpone. Mieszamy na niskich obrotach miksera powoli dodając zblendowany mus cytrusowy. Najlepiej robić to w wysokim naczyniu. Na końcu do gotowej masy dodajemy starte skórki owoców. Zamieszaną masę przelewamy do maszynki do lodów i mieszamy do odpowiedniej konsystencji, ewentualnie przelewamy do pojemników i mieszając co ok godzinę mrozimy aż do pożądanej gęstości. Nakładamy gałkami do kubków waflowych i delektujemy się smakiem :) Pomarańcza powinna być bez białych błonek, ponieważ powodują one gorycz w smaku.
iziona
rzelkazag
dziękuję ;)