SUPERPRZEPIS

Lody pomarańczowe

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Lody pomarańczowe

Naszło mnie na nie niespodziewanie i to nie z wielkiej ochoty, a z nadmiaru pomarańczy w domu :) Na szczęście wykorzystanie ich okazało się pysznym rozwiązaniem :)

Składniki:

Lody pomarańczowe

 

  • Na ok 1,5l lodów:

 

  • 350 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 1 serek mascarpone
  • 3 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 pomarańczy
  • 1 limonka

Sposób przygotowania:

Lody pomarańczowe

ETAP 1:

Lody pomarańczowe
Z pomarańczy i limonki ścieramy skórkę

2 pomarańcze oraz limonkę sparzamy wrzątkiem. Szorujemy i ścieramy skórkę na drobne wiórki. Następnie obieramy wszystkie dokładnie z białych błonek i blendujemy razem z obraną limonką.

ETAP 2:

Lody pomarańczowe
Masę lodową przelewamy do maszynki do lodów lub do pojemnika

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz cukier z wanilią i serek mascarpone. Mieszamy na niskich obrotach miksera powoli dodając zblendowany mus cytrusowy. Najlepiej robić to w wysokim naczyniu. Na końcu do gotowej masy dodajemy starte skórki owoców. Zamieszaną masę przelewamy do maszynki do lodów i mieszamy do odpowiedniej konsystencji, ewentualnie przelewamy do pojemników i mieszając co ok godzinę mrozimy aż do pożądanej gęstości. Nakładamy gałkami do kubków waflowych i delektujemy się smakiem :) Pomarańcza powinna być bez białych błonek, ponieważ powodują one gorycz w smaku.