misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Lody pomarańczowo -śmietankowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Lody ułożyć na talerzykach lub w miseczkach deserowych (np. w formie kulek lub innej) i przybrać cząstkami pomarańczy oraz liskami mięty...

Lody pomarańczowo -śmietankowe

Składniki:

Lody pomarańczowo -śmietankowe

 

  • sok wyciśnięty z 3 czerwonych pomarańczy (ok. 150ml)
  • ok. 1 łyżki stołowej świeżego serka
  • 6 łyżek frutilozy
  • 150 g śmietanowego jogurtu
  • 75g śmietany ubitej na sztywno
  • 1 czerwona pomarańcza
  • 6 listków mięty

Sposób przygotowania:

Lody pomarańczowo -śmietankowe
Sok z pomarańczy przecedzić przez sito, wymieszać z serkiem i frutilozą, następnie połączyć z jogurtem i śmietaną.
Krem pomarańczowy przełożyć do metalowej miski i wstawić do zamrażalnika na 1,5-2 godzin. Masę lodową ubijać trzepaczka co 20 minut.
Odciąć górę i spód pomarańczy. Obrać ze skórki, usunąć białą warstwę. Podzielić na cząstki i obrać ja z błonek.
Lody ułożyć na talerzykach lub w miseczkach deserowych (np. w formie kulek lub innej) i przybrać cząstkami pomarańczy oraz liskami mięty.