aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

lody porzeczkowe aginaa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne lody porzeczkowe, polecam

lody porzeczkowe aginaa

Składniki:

lody porzeczkowe aginaa

 

  • 1 kg porzeczek czerwonych
  • 200 g porzeczek czarnych
  • 1,5 szklanki cukru
  • 300 ml kremówka 30 %
  • ciasteczka kruche
  • czekolada

Sposób przygotowania:

lody porzeczkowe aginaa
Porzeczki dokładnie myjemy, odrywamy od łodyg i osuszamy. Następnie miksujemy blenderem, można użyć porzeczek świeżych lub mrożonych. Osobno miksujemy porzeczki czarne i czerwone. Nie miksujemy na gładką masę, fajnie jak w naszych lodach będą wyczuwalne kawałki porzeczek. Następnie kremówke ubijamy na sztywną pianę. Do porzeczek dodajemy cukier i mieszamy. Do czerwonych dodajemy 1,25 szklanki cukru a do czarnych 0,25 szkalnki. Następnie łyżką dodajemy kremówke i mieszamy dokładnie (tylko do czerwonych). Przelewamy naszą masę do małych pojemniczków lub jedno dużego. Nakładamy połowę czerwonej masy, następnie czarną drugą połowę czerwonej, pospujemy pokruszonymi ciastkami i startą czekoladą i zamrażamy.